Frågor och svar om covid-19
Publicerad 12 januari 2022
I samband med de nya restriktioner som aviserats under december 2021 och januari 2022 finns inga specifika rekommendationer som riktar sig mot de utbildningar som finns inom Myndigheten för yrkeshögskolans ansvarsområde.
Folkhälsomyndigheten säger att undervisningen är undantagen från de restriktioner som gäller i samhället i övrigt. Så utgångspunkten är även fortsatt att utbildningarna ska bedrivas enligt beslutad utbildningsplan.
FHM har publicerat vägledning om hur man på ett smittsäkert sätt kan bedriva undervisning på plats. Läs mer information om covid-19 till anordnare av utbildningar för vuxna på Folkhälsomyndighetens webbplats.
FAQ:n uppdaterades senast 2022-01-12
MYH:s syn på anpassningar
Vi får frågor och information från anordnare som handlar om att arbetslivet inte alltid är beredda att ta emot YH-studerande på LIA. Vad kan och får anordnaren göra och hur ska anordnaren tolka MYHs information?
Det är förstås önskvärt att LIA genomförs enligt utbildnings- och kursplaner, så långt som möjligt. Samtidigt kan arbetslivets hantering av smittspridningen leda till att anordnaren återigen behöver anpassa LIA-momentens genomförande.
Det är viktigt att anordnare informerar arbetslivet om att befintliga restriktioner/rekommendationer utgår från att utbildningarna kan genomföras enligt plan. Arbetslivet har sitt ansvar för att utbildningarna kan genomföras så långt det är möjligt.
Om arbetslivet i vissa specifika fall inte kan ta emot studerande på LIA av pandemiskäl, så behöver anordnaren kunna genomföra LIA på annat sätt.
Myndigheten kommer att acceptera anpassningar i genomförandet av utbildningen när det gäller LIA Sådana anpassningar måste precis som tidigare dokumenteras skriftligt. Skriv också ner de kommunikationsinsatser som görs kopplat till anpassningarna. Anpassningarna ska vara tillfälliga och kunna avvecklas så snart som förhållandena tillåter.
Det innebär att myndigheten får återkomma med ett nytt datum då anpassningar med anledning av covid-19 ska vara avvecklade. 1 januari 2022 gäller därmed inte längre. Vi återkommer med ett nytt datum längre fram.
Hur blir LIA för en studerande som inte möter LIA-arbetsplatsens krav?
Anordnaren är skyldig att informera om vilka förutsättningar som gäller och erbjuda lämplig LIA-plats.
I de flesta yrkeshögskoleutbildningar ingår lärande i arbete (LIA) som ska genomföras på en arbetsplats. Utbildningsanordnaren är skyldig att erbjuda alla studerande möjlighet att genomföra sin LIA-kurs på en arbetsplats.
Utbildningsanordnaren är även skyldig att klart och tydligt informera sökande till utbildningen om vilka förutsättningar som gäller för att studerande ska kunna göra LIA på en arbetsplats eller efter fullföljd utbildning kunna verka i yrket. Det kan exempelvis vara att man måste visa att man är ostraffad inom vissa områden (utdrag ur belastningsregistret), har tillräckligt god hälsa (hälsointyg) eller har en viss vaccinationsstatus (vaccinationsintyg). Det kan också handla om förhålla sig till obekväma arbetstider eller arbetsresor. Om de finns olika krav eller olika förutsättningar på olika arbetsplatser är utbildningsanordnaren skyldig att försöka erbjuda lämpliga platser till alla studerande, det vill säga försöka matcha rätt studerande med rätt plats.
Den studerande måste själv ta ställning till om man kan möta de krav som ställs
Den som söker till eller går en yrkeshögskoleutbildning måste själv ta ställning till om eller i vilken grad man kan möta de krav som arbetsplatserna ställer. Man har som studerande rätt att gå utbildningen även om man inte möter arbetsplatsernas krav och därmed kanske inte kommer att kunna göra LIA på en arbetsplats, ta examen eller verka i yrket efter utbildningen.
Samma principer när det ställs nya krav
Ibland kommer det nya krav på arbetsplatser eller inom yrken, krav som inte fanns när utbildningen påbörjades. Ett sådant exempel är vaccinationskrav avseende covid-19 som nu ställs på allt fler arbetsplatser. Utbildningsanordnaren måste informera om kraven och den studerande måste ta ställning till om man kan möta dem eller vill försöka hitta alternativa lösningar. Om det går att finna lämplig LIA-plats i verksamheter utan vaccinationskrav har den ovaccinerade studerande rätt att få genomföra sin LIA på en sådan arbetsplats. Det finns ingen generell lösning utan bedömning av vad som är lämpliga och rimliga åtgärder måste göras från fall till fall.